2016. október 17., hétfő

A dúla

A dúla tanult és tapasztalt szülést segítő asszony, aki a várandósság alatt, a vajúdás során és a gyermekágyas időszak alatt nyújt feltétel nélküli érzelmi támogatást az anya és az partnere számára, segít megérteni a végbemenő fiziológiai és emocionális változásokat.

 
A várandósság alatt információt biztosít számodra a testi-lelki változásokkal kapcsolatban, felteheted a kérdéseidet, megbeszélheted vele a félelmeidet, a lehetőségeidet, az előző szülésélmény(ek) átbeszélésével együtt készülhettek a szülésre. Természetesen mindezt – igény esetén – a pároddal együtt. A dúla tájékoztat az egyes kórházak szakmai protokolljairól, az orvosi és természetes fájdalomcsillapítási módszerek előnyeiről és hátrányairól, a császármetszés és más orvosi beavatkozások előfordulási arányáról.


A dúla a vajúdás során folyamatos fizikai jelenlétet és figyelmet biztosít számodra. Objektív módon segít felfedezni a lehetőségeidet azáltal, hogy a megfelelő információáramlást, a könnyebb érthetőséget biztosítja számodra. Kényelmi intézkedések, masszázs, nem gyógyszeres fájdalomcsökkentő technikák révén nyújt segítséget. Támogat a döntéseidben, ismeri a félelmeidet, azok oldásában is segítségedre lehet. Az anya mellett az édesapa érzelmi támogatására is képes: nyugalmával erősíti az aggódó partnert, figyel az ő igényeire is. A dúla segít neki, hogyan tud részt venni a folyamatban.

A dúla melletted áll a gyermekágyas időszak folyamán is, hiszen ez egy lelkileg és testileg is nehéz, megterhelő időszak az egész család számára. Átbeszélitek a szülést, megoszthatod vele a gondolataidat, érzéseidet. Figyelemmel kíséri a fizikai és lelki állapotodat. Emellett segít a babaápolással kapcsolatos kérdéseid megválaszolásában, a helyes szoptatási technika elsajátításában. Beszélgethettek a felmerülő problémákról, felteheted a kérdéseidet, megoszthatod vele a kétségeidet. Igény esetén akár a mindennapi háztartási teendőkben is segítségedre lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése