2016. november 14., hétfő

Várandósság – A harmadik trimeszter: 28. – 40. hét


A harmadik harmad végére a magzat átlagosan 50-52 cm hosszúra és 3-3,5 kg-osra nő.

Az utolsó trimeszter során a magzat egyre többet és erőteljesebben mozog, ennek során javul az agy, a szem és az izmok koordinációja. Csontjai még elég rugalmasak ahhoz, hogy a szülőcsatornán könnyebben áthaladhassanak. Tüdeje a 38.-40. hétre fejlődik ki teljes egészében. Emésztőrendszere is éretté válik, végbelében magzatszurok található. Érzékszervei már alkalmasak a méhen kívüli életre. A magzat lát, írisze többnyire kék színű, szemének színe azonban a születés után még hónapokig változhat, már szempillái is vannak. Hall, kommunikálni is lehet vele. Sírásra való képessége már a magzati élet során kialakul. A testét borító pihés szőrzet a 40. hétre csaknem teljesen eltűnik, bőrét magzatmáz borítja. A bőr alatti zsírszövet mennyisége tovább nő.

Az utolsó hetek során a legtöbb magzat fejvégű fekvésben készülődik a születésére.

A kismamák a súlygyarapodás és az egyre növekvő magzat miatt számos tünetről számolnak be a harmadik trimeszter folyamán: hátfájás, gyakori vizelési inger, gyomorégés, akár kellemetlen, fájdalmas, erőteljes magzatmozgások. Sokszor fordul elő álmatlanság, alvási nehézség. Számos kismama számol be visszerek megjelenéséről és gyakori problémát jelent a vizesedés is.

Az anyák egy része a várandósság ezen szakaszában találkozhat az előtejjel, melynek mennyisége igen változó lehet, megléte viszont nem feltétele a szoptatásnak.
A jósló fájásoknak is nevezett Braxton-Hicks összehúzódások, melyek a szülésre készülésben segítenek, egyre gyakoribbak lehetnek.

A legtöbb szülés a 37. és 42. hét között történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése