2016. november 7., hétfő

Várandósság – A második trimeszter (13.-27. hét)


A magzat fejlődése ebben az időszakban is rendkívüli, hosszúságában és súlyában is gyors növekedésnek indul, a második trimeszter végére átlagosan 35-40 cm és közel 1 kg. Szervezete fokozatosan készülődik a méhen kívüli életre. 
Idegrendszere, izomzata és csontozata alkalmassá teszi a mozgásra, melyre a trimeszter vége felé közeledve egyre kevesebb hely áll rendelkezésre. 

A szemei és fülei is fokozatosan a helyükre kerülnek, bizonyos külső ingerekre (fény, hang) már reagál, a szemhéjak a 24. hét körül kinyílnak, láthatóvá válik a szemöldök és a szempilla. Bőre ráncos, piros és pihés szőrzet borítja, ezen figyelhető meg a magzatmáz, melynek feladata a vékony magzati bőr védelme és többnyire a születés után is megfigyelhető a babán. 

Bőre alatt zsírszövet kezd felhalmozódni. A fején haj növekedni. Ujjain megjelenik a köröm, kialakul az ujjlenyomat. A tejfogcsírák mögött az állandó fogak csírái is megjelennek. Tüdeje is folyamatosan fejlődik, légző mozgásokat végez, mely során a tüdejébe magzatvíz kerül. Ebből a folyadékból nyel is a magzat, a kiválasztott vizeletet a magzatvízbe üríti. Neme egyértelműen megmutatkozik. Immunrendszere kialakulása is megkezdődik: megjelennek a fehérvérsejtek, amelyek az anyai immunrendszertől tanulnak. Kialakul a magzatnál az alvás és ébrenlét ciklikussága. 

A második trimeszter idejére a méhlepény már teljesen kifejlődött, a köldökzsinór tovább vastagszik, és továbbra is szállítja a magzatnak a táplálékot. 

Általában a kismamák a második trimesztert élvezik a legjobban. A reggeli rosszullétek többnyire megszűnnek, az extrém fáradtság elmúlik. Ennek oka a hormonális változásokban keresendő: a hcG-szint csökken, emellett az ösztrogén és a progeszteron szintjei is változnak. Az esetek túlnyomó többségében a várandósság második harmadában kezdi érezni a kismama a magzatmozgásokat, mely sokat segít az anya-magzat kapcsolat szorosabbá válásában. Az édesanya tudja, mikor alszik és mikor van ébren a magzata, milyen hangokat kedvel, tisztán láthatóvá válik számára, hogy babája egy önálló, autonóm lény, ismeri annak temperamentumát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése