2016. október 24., hétfő

Várandósság – A kezdetek


A várandósság idejének számítása a protokoll szerint az utolsó menstruáció első napjától kezdődik, időtartama 280 nap, vagyis kb. 9 hónap, 10 holdhónap, azaz 40 hét.

Három szakaszra tagolódik: az első harmad (trimeszter) a 12. hétig, a második harmad a 13. és 27 hét között, a harmadik harmad pedig a 28. héttől a szülésig tart. A normális szülés a WHO szerint a 37. és 42. hét között történik. Előtte koraszülésről, utána pedig túlhordásról beszélünk.

A női ciklus a menstruáció 1. napjával kezdődik, a peteérés időpontja 28 napos ciklus esetén rendszerint a 14. napon következik be. A tüszőből kiszabadult petesejt (női ivarsejt) élettartama átlagosan 24 óra, a spermiumoké (hímivarsejt) 48-72 óra. A fogantatás akkor történik, amikor a hímivarsejt megtermékenyíti a női ivarsejtet. Ez a folyamat általában a petevezetékben történik meg, a megtermékenyített petesejt (zigóta) pedig már a méh felé vándorlása közben osztódni kezd. Mindeközben a petesejtet kibocsátó tüsző helyén kialakuló sárgatest progeszteront termel annak érdekében, hogy a méh a nyálkahártya megvastagodásával, a vérellátás fokozódásával alkalmas legyen az új élet befogadására.

A beágyazódás általában a 7. nap körül veszi kezdetét és 5 napig tart. Ekkor indul meg a hCG (human chorionic gonadotropin) nevű hormon termelődése, mely a sárgatest működésének fenntartásával tovább serkenti a progeszteron-termelést. A hCG mennyisége eközben rohamosan nő, a 14. napon – 28 napos ciklus esetén a várható menses napján – legtöbb esetben már a (reggeli első) vizeletből is kimutatható otthon is használható terhességi tesztek segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése