2016. október 31., hétfő

Várandósság – Az első trimeszter (1.-12. hét)

A várandósság első harmada során az embrió igen látványos fejlődésen megy keresztül: Az anyaméhben az első trimeszter végére egy kb. 10 cm-es és 30 g tömegű magzat fejlődik ki. Koponyája ekkor még kifejezetten nagyméretű, gerincoszlopa, szíve, tüdeje, mája kialakultak, nyel a magzatvízből, veséi és bélrendszere működésbe lépnek. Szeme is kialakul, bár szemhéjai még csukva vannak, fülei segítségével már hall, a bőrérzékelés is megjelenik. Spontán mozgásokat végez, ujjai elkülönültek, képes szopni azokat, ásítani. A fogcsírák és a hangszálak is létrejönnek. Agya is ugrásszerűen fejlődik, már képes fájdalmat is érezni.

A méhlepény (placenta) ezen időszak során alakul ki és veszi át fokozatosan a sárgatest szerepét. A placentát a magzattal a köldökzsinór köti össze, amely a magzat számára biztosítja az oxigén- és tápanyagellátást és a kiválasztást, emellett különböző hormonok termelésében játszik kiemelkedő szerepet. Tapadhat a mellső vagy a hátsó falon, a fundusban, vagyis a méh tetején, vagy elérheti illetve akár fedheti is a méhszájat (mélyen tapadó lepény).


A fogantatást követően a várandósok egy része a hormonális változások következtében különböző tüneteket észlel magán, melyek közül az egyik legfontosabb a menses elmaradása. A megváltozott hormonegyensúly számos más szimptómát is előidézhet: bizonyos ételek kívánása vagy elutasítása, fokozott étvágy, émelygés, hangulati változások, has puffadása, feszülése, illetve a mellek megnagyobbodása, fejfájás, fáradtság.

A kismama szervezete megannyi fiziológiai változáson megy keresztül: a hormonháztartás mellett a szénhidrát-anyagcsere, a légzés és a keringés is megváltozik, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez.

Az első harmadban (tulajdonképpen már a fogantatás előtt is) kiemelt fontossággal bír, hogy az anya életmódját összhangba hozza várandósságával: kerülje a nagyobb fizikai terhelést, a stresszt. A rendszeres, azonban nem megerőltető mozgás, illetve a kiegyensúlyozott, sok természetes vitamint tartalmazó étkezés hozzájárulnak az anyaméhben fejlődő magzat megfelelő körülményeinek biztosításához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése